Yerel seçimlerde Vasak’taki Lyrboton Kome Antik Kenti’ni hayata kazandırma vaadinden bulunan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın ilk arkeoparkı olarak planlanan yer için ilk kazmayı vurdu.
Kepez’in turizm pastasından pay alması, bölgenin kullanılarak 2 bin yıllık antik kentin defineci yağmacılardan kurtarılması ve cazibe merkezi olması amacıyla hayata kazandırılması planlanan antik kentte düzenlenen törende, Başkan Tütüncü sembolik olarak ilk kazmayı vurarak arkeolojik çalışmalara start vermiş oldu.
Lyrboton Kome Kazısı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazıyı gerçekleştirecek olan Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürü Melike Gül, Kepez Belediyesi başkan yardımcıları, bürokratları, AK Partili, MHP’li ve CHP’li meclis üyeleri, muhtarlar ile vatandaşların katıldığı törende, açılış konuşmasını yapan Prof. Çevik, antik kentinin tarihsel önemini anlattı. Sonrasında söz alan Tütüncü, burayı neden önemsediklerini ve ne yapacaklarını dile getirdi. Kazı töreni için hazırlanmış altın renkli kazma ile sembolik olarak kazı başlangıcının yapılmasıyla birlikte, davetlilere antik kent gezdirildi. Günün sonunda ise katılımcılara pişi, beyaz peynir, zeytin ve çay ikram edildi.
Perge’yi besleyen şehir
Zeytincilik yapılarak Perge Antik Kenti’ni besleyen en önemli ticari şehir olan Lyrboton Kome’nin, eski Varsak olduğu anlatıldı. Tarihi Varsak’ın yeniden hayata döndürülürken ilçeye renk ve cazibe katması planlan antik kentte kazılar yapılırken, bir yandan da konservasyon, konsolidasyon ve kısmen de restorasyonun da gerçekleştirileceği duyuruldu. İlk aşamada ortaya çıkarılacak merkezi kalıntıların arasından geçen ana yerleşim aksı üzerindeki gezi yolu düzenlenerek, 2017 yılı içinde ziyarete açılacak. Park ziyarete açık iken devam edilecek ikinci etapta, kazı, onarım ve sağlamlaştırma çalışmaları sürdürülecek. Proje tamamlandığında restore edilmiş Arete Kulesi, zeytinyağı işlikleri, konutlar, kiliseler, hamam, sarnıçlar, mezarlar, floral ve jeolojik zenginlikte doğa ve tarih parkı halka ve turizme kazandırılmış olacak. Bu zenginlik Apollon- zeytin hasadı şenlikleri, doğa yürüyüşleri ve kültür gösterileri, müzecilik etkinlileriyle canlı tutularak geliştirilecek.
www.antalyabugun.com
|